Ako vybrať vyžínaciu hlavu pre krovinorez a vyžínač

Vyžínacia hlava je základnou súčasťou krovinorezov a iných strunových vyžínačov, ale časom sa opotrebuje. Existuje niekoľko rôznych veľkostí, ktoré sú vhodné pre stroje s rôznym výkonom. Aby bola výmena strunovej hlavy čo najjednoduchšia, pomôžeme vám vybrať tú správnu pre váš krovinorez.

vyzinac

Aby vyžínač alebo krovinorez dobre fungoval, musíte si vybrať správnu vyžínaciu hlavu.

DÔLEŽITOSŤ VÝKONU

Vyžínacie hlavy sú k dispozícii v niekoľkých veľkostiach v závislosti od hrúbky reznej struny. Každá veľkosť je vhodná pre rôzne typy motorov krovinorezov a iných vyžínačov. Pri výbere strunovej hlavy sa preto riaďte výkonom motora, ktorý sa delí na nízky, stredný a vysoký.

Vyžínače s nízkym výkonom motora 25 až 30 cm³ sa používajú na nízku trávu a burinu. Stredný výkon motora do 33 cm³ je vhodný na vysokú trávu a menšie kríky. Stroje s vysokým výkonom motora nad 33 cm³ zvládnu vysokú trávu, hustú burinu a väčšie kríky.

Popis strunovej hlavy by vám mal napovedať, pre ktorý stroj je najvhodnejšia, preto si ho pozorne prečítajte. Ak však nemôžete nájsť ideálnu strunovú hlavu pre svoj krovinorez alebo vyžínač, vyberte si univerzálny typ.

FUNKCIE HLAVIČIEK REŤAZCOV

Hlavica struny sa skladá z navíjacej časti, krytov a pružiny. Struna je navinutá na cievke vo vnútri strunovej hlavy a konce sú voľne prevlečené cez otvory mimo hlavy. V dôsledku odstredivej sily tieto konce struny pri rýchlom otáčaní hlavy kosia trávu. Počas kosenia sa struny postupne odvíjajú a skracujú.

Strunová sekačka položená na trávě

Konce struny, ktoré visia z hlavy struny, kosia trávu odstredivou silou.

TYPY STRUNOVÝCH HLÁV PODĽA ODVÍJANIA

Podľa odvíjania struny sa strunové hlavy delia na automatické a poloautomatické. Líšia sa spôsobom odvíjania struny pri jej opotrebovaní.

Pri strunovej kosačke, ktorá má poloautomatickú odvíjaciu hlavu, je potrebné pri opotrebovaní struny trochu poklepať na trávnik. Odvíjací mechanizmus potom uvoľní cievku struny a odstredivá sila ju automaticky vyhodí. Nôž na kryte struny potom odreže strunu na ideálnu dĺžku. Vďaka tomu máte prehľad o tom, ako rýchlo sa struna odvíja, a teda koľko jej spotrebujete.

Krovinorezy a vyžínače s automatickým odvíjaním fungujú tak, že sa struna automaticky predĺži pri každom zapnutí. Deje sa to pomocou odstredivého mechanizmu, ktorý pri každom roztočení hlavy uvoľní jeden zub v cievke struny. Záleží teda na tom, ako často stroj vypínate a zapínate.

Pružnosť struny umožňuje prispôsobiť sa rôznym prekážkam, napríklad ovociu, bez toho, aby sa struna pri rezaní poškodila. To však spôsobuje rýchlejšie opotrebovanie struny, ktorá sa musí vymeniť. 

 

PREČO JE DÔLEŽITÉ VYBRAŤ SI SPRÁVNU STRUNOVÚ HLAVU

 

Struny navinuté na strunovej hlave majú rôzne priemery. Tie by mali zodpovedať výkonu motora krovinorezu alebo vyžínača a veľkosti strunovej hlavy.

Ak použijete hrubší priemer struny, ako je vhodné, motor bude preťažený, čo bude mať za následok kratšiu životnosť motora a vyššiu spotrebu paliva. Ak zvolíte slabší priemer, struna sa rýchlo opotrebuje a funkcia odvíjania nemusí fungovať správne.

Muž držící strunovou hlavu

Hlavy strún sa vyrábajú v rôznych veľkostiach podľa priemeru struny.

KAPACITA REŤAZCA

Keď premýšľate o tom, ako dlho vydrží struna vo vašom stroji, zvážte, ako často a akú veľkú plochu plánujete kosiť. Vo väčšine prípadov spotrebujete približne 3 až 5 m struny na jedno navíjanie. Na malú plochu je lepšie zvoliť menšie balenie, pretože dlhšie skladovanie strunu znehodnocuje a stráca svoje ideálne vlastnosti.

KEĎ JE POTREBNÉ VYMENIŤ STRUNOVÚ HLAVU  

Ako zistíte, kedy je potrebné vymeniť strunovú hlavu? Zvyčajne jednoducho podľa toho, že nefunguje tak, ako by mala. Napríklad struna sa pri výmene dobre nenavinie do hlavy alebo sa struna pri strihaní správne neodvíja.

Teraz už viete, ktorá strunová hlava je vhodná pre váš krovinorez alebo vyžínač. V našej ponuke nájdete rôzne typy, všetky sú podrobne opísané a nafotené. Ak si však stále neviete rady, neváhajte nás kontaktovať.

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com